skip to Main Content
A Szikraforgácsolásé A Jövő Az Egyedi Alkatrészgyártásban

A szikraforgácsolásé a jövő az egyedi alkatrészgyártásban

Az elmúlt évek során több fejlesztéssel is növelte gyártói kapacitását és technológiai palettáját a Gencsapátiban működő, kifejezetten az egyedi és a precíziós alkatrészek gyártására fókuszáló Savaria Ipartechnika Kft., mely saját EDM üzemében végzi speciális gyártói tevékenységét. A csúcstechnológiával dolgozó vállalat magas hozzáadott értékkel, szaktudással, precizitással és rövid határidőkkel igyekszik bővíteni szolgáltatási területét és megrendelői körét, hiszen egyedülállónak számító szikraforgácsoló gépparkjának köszönhetően jelentős szerepet tud játszani a hazai és nemzetközi fémmegmunkáló szektorban. A közelmúltban megvalósuló fejlesztésekről kérdeztük a cég ügyvezetőjét, Aszódi Jánost.

Aszódi János, a Savaria Ipartechnika Kft. ügyvezetője

– Milyen fejlesztések mentek végbe az elmúlt években, milyen irányba bővült a Savaria Ipartechnika Kft.?

A.J.: 2020 óta több európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés is végbement a cégünknél, melynek eredményeként számos új, a modern kor igényeit maximálisan kielégítő Sodick gyártmányú huzal- és tömbszikraforgácsoló gépet sikerült beszerezni és beüzemelni, valamint erre alapozva felépíthettük korszerű EDM üzemünket, ahol a kisméretű precíziós alkatrészek és prototípusok gyártását végezzük. Az új üzem energiafelhasználását közel 100%-ban megújuló energiaforrással fedezzük, jelenleg 7 db huzalszikraforgácsoló, valamint 3 db tömbszikraforgácsoló géppel zajlik itt a precíziós alkatrészek gyártása.

– Miért választották pont ezeket a gépeket, mi volt a fő szempont az EDM technológia bővítése kapcsán?

A.J.: Ezek a gépek magasan jegyzett technológiát képviselnek az iparban, hiszen akár egymikronos tűrést tesznek lehetővé, amelyre kifejezetten nagy igény mutatkozik a prototípusok, az egyedi és a precíziós alkatrészek gyártása során. Nem véletlen, hogy ebbe az irányba próbáljuk tolni a fejlesztéseinket, hiszen az a tapasztalatunk, hogy a nyugat-európai régióban és hazánkban is egyre magasabb az igény az ennyire precíz munkákra és az ehhez szükséges technológiákra, így próbálunk ennek mi is megfelelni.

Ugyan az elmúlt évek válságai bennünket is érintettek, de viszonylag stabilan át tudtuk vészelni ezeket, nem kellett egy kollégánkat sem elküldenünk gazdasági okokra hivatkozva. Emellett 2022-ben 4 172 000 euró volt az árbevételünk, közel egymillió euróval több, mint a világjárvánnyal sújtott 2021-es évben.

– Az EDM mellett más technológiákat is alkalmaznak a cégnél? Ezeket hogyan tudják fejleszteni?

A.J.: A szikraforgácsoló üzemünk mellett található CNC megmunkáló üzemünk technológiafejlesztése is folyamatos, hiszen a 4 évnél idősebb szerszámgépeinket rendszerint újakra cseréljük. Így például tavaly beszereztünk egy DMG Mori NLX 2500 CNC-esztergát, valamint 2 db DMU 50 3rd gen 5 tengelyes és egy CMX 800V 3 tengelyes megmunkálóközpontot is, melyekkel a bonyolult geometriájú alkatrészek és készülékek gyártása jelentősen egyszerűsödött és gyorsult. Ennek köszönhetően komplex gyártói szolgáltatást tudunk nyújtani megrendelőinknek, hiszen több technológia is rendelkezésünkre áll házon belül.

Ettől függetlenül kétségtelen, hogy a jelenleg is csúcstechnológiának számító szikraforgácsolás jelenti a jövő legmodernebb megmunkálási technológiáját, mivel egy rendkívül precíz és gazdaságos eljárásról beszélünk, melynek már most különösen nagy szerepe van az elektromos autók alkatrészeinek, valamint az újabb típusú járművek gyártásában. Arra számítunk, hogy erre a technológiára más iparágakban is egyre nagyobb szükség lesz.

Sajtómegjelenések:

muszaki-magazin.hu

iotmagazin.hu

Back To Top