skip to Main Content

Tömbös szikraforgácsolás

Tömbös szikraforgácsolás

A szikraforgácsolás önmagában is érdekes eljárás, mert a cnc-forgácsolás más területeivel ellentétben itt nem mechanikai súrlódás választja le a felesleget a munkadarabról, hanem elektromos kisülés. Elve az, hogy a munkadarabba pozitív, az elektródába negatív elektromos töltést vezetünk, a kettő között keletkező kisülés pedig egy rendkívül kis felületen megolvasztja a fémet, ami a kisülés végeztével leválik a munkadarabról. Emiatt ez az egyetlen forgácsolási eljárás, ahol a szerszám anyaga lényegesen puhább is lehet a munkadarab anyagánál. Mivel rendkívül apró, akár nanométeres kráterekről van szó, ezek sorozata rendkívül finom felületet ad. A cnc-szikraforgácsolásnak két meghatározó területe van, a huzal- és a tömbszikraforgácsolás.

Most a tömbszikraforgácsolásról lesz szó. Míg a huzalszikraforgácsolásnál a feszített huzal – a szalag- vagy lombfürészhez hasonlóan – egy egyenes mentén választja szét az anyagot, addig a tömbszikraforgácsolás elektródája egyfajta nyomóformaként süllyed bele az anyagba, és eltávolítja az elektróda formájának megfelelő részeket.

A megmunkálás határait kiterjeszti, hogy a tömbszikraforgácsolásnál az elektródatömb szintén mozgatható, így például egy rúd alakú elektródát körkörösem mozgatva akár korongalakú mélyedés is készíthető.

A tömbszikraforgácsolásnak van néhány szükséglete. Az egyik a precízen megmunkált elektróda, ennek anyaga jellemzően vörösréz vagy grafit, ha keményfémeket kell megmunkálni, akkor gyakran wolfram. Csak precízen formálható, és jó elektromos vezetőképességű anyagok alkalmasak a tömbszikraforgácsolás negatív elektródájaként.

A másik egy folyadék (ún. dielektrikum), amibe mindkét elektróda elmerül a folyamat során. Ez a folyadék lehet ioncserélt víz vagy magas gyulladáspontú olaj. Ez nemcsak hűti a szerszámot és a munkadarabot a szikraforgácsolás során, de elhordja a keletkezett anyagokat és segít a szikra precíz kialakításában is.

Ajánlatkéréshez ide kattintva találja elérhetőségeinket.

Back To Top